Salah satu sajian wajib di Malaysia. Jika anda nak cuba buat sendiri di rumah, praktis saja.
Nak sedap boleh bakar pakai dapur arang macam roti canai yang terkenal di Melaka untuk sarapan. (Baca Senarai kedai sarapan pagi yang sedap di Melaka!)
Ikuti langkah demi langkah yang praktis di ikuti ini.
Resepi roti canai yang lembut & sedap.
Bahan-bahan roti canai:
- 550g tepung gandum
- 1-2 s/b tepung gandum (Sebagai komplemen jikalau adunan lembik kerana terlebih air)
- 250g air
- 1 s/t mentega / marjerin - 15gm
- 3 s/b susu pekat anggun - 60gm
- 1 s/t garam - 6gm
- 1 biji telur -50gm
Teknik menyediakan dan memasak:
- Masukkan materi diatas ke dalam bekas (kecuali tepung gandum tambahan) & adun sampai sebati.
- Tuang air seikit demi sedikit ke dalam adunan tepung.
- Uli adunan sampai menjadi doh.
- Biarkan doh untuk 10 minit. Uli sekali lagi untuk 5 minit. Ulang langkah ini sebanyak 3 kali sehingga tekstur doh semakin kenyal dan tidak melekat. Jika doh terasa lembik, menambahkan 1 - 2 s/b tepung gandum.
Elakkan ulang langkah ini lebih dari 3 kali kerana tekstur doh akan menjadi kenyal kerana pembentukan gluten di dalam doh.
Ini akan menjadikan doh sukar ditebar kerana kenyal. - Kemudian, bentuk doh kepada saiz lingkaran yang lebih kecil ( 1 adunan ini biasanya cukup untuk 12-16 biji). Sapu marjerin pada doh semasa membentukkan bulatan kecil supaya tidak melekat.
Biarkan selama 3 jam, dan kini ia sedia untuk ditebar. Doh boleh disimpan didalam peti ais sehingga 2 hari. - Semasa mahu menebar, keluarkan doh dari peti ais dan biarkan lembut. Tekan rata doh sehingga rata.
Selamat mencuba. Lepas tu bakarlah pakai arang dirumah. Bukan susah pun. Baca lebih lanjut tentang Kedai makan best di Melaka!