Resepi Asam Pedas Melaka Yang Sedap & Asli!
Sesiapa yang pernah pergi bercuti di Melaka, mesti teringat ingat rasa asam pedas yang pekat lagi pedas tu.
Cukup rasa, memang sedap tak ingat! Kalau teringin nak makan lagi, tak perlu pergi Melaka.
Boleh buat sendiri di rumah. Di bawah ini Ibu diberikan resepi asam pedas yang sedap. Selamat mencuba! (Baca wacana Kedai asam pedas yang terbaik di Melaka!)
Bahan bahan:
- 4 ketul ikan pari / bendo / tenggiri (dibasuh membersihkan. Ikan segar akan menambah rasa anggun pada kuah, disamping isinya yang putih & kenyal)
- 3 batang serai - dititik
- 1 sudu teh halba
- Daun kesum + bungan kantan
- Bendi / terung
- Air asam jawa secukupnya
- Garam + gula
- Minyak utk menumis
Bahan untuk di kisar / blend:
- 3 biji bawang merah
- 1 biji bawang putih
- 2 cm halia
- 1 mangkuk cili kering kisar - boleh letak lebih
- 2 cm belacan (Pilihan, letak lagi sedap)
- 2 cm kunyit hidup
- 1 sudu besar lada hitam
Tekniknya Penyediaan :
- Panaskan minyak dan tumis halba hingga kekuningan sikit.
- Masukkan materi bahan yang sudah dikisar bersama sama serai.
- Tumis hingga garing dan pecah minyak
- Selepas tiruana materi ini garing, masukkan gula secukup rasa, 1 sudu teh sudah memadai (ikut selera masing masing).
- Masukkan daun kesum & bunga kantan.
- Masukkan ikan, dan kacau kuah (Hati hati tidakboleh hingga hancur ikan)
- Masukkan air asam jawa secukup rasa.
- Masukkan bendi or terung.
- tambah sedikit garam sebagai perasa dan supaya beliau mendidih.
- Sesudah puas hati dengan rasa & kepekatan kuah, boleh tutup api.
Makan dengan nasi gerah di malam yang sejuk, memang terbaik. Hilang ngantuk, segar mata. Sekiranya anda merancang bercuti di Melaka, lihat 121 Tempat best di Melaka untuk makan angin!