Kalaulah saya konsisten dengan susu kambing semenjak doloe, mesti hari ini saya lebih sihat!
Memang banyak kelebihan yang terkandung di dalam susu yang dikatakan terbaik untuk insan selepas susu ibu.
Bukankah di dalam al quran, Allah swt ada berfirman.
Maka makanlah yang halal lagi thoyyib (baik) dari rezeki yang sudah didiberikan oleh Allah kepadamu, dan syukurilah nikmat Allah, kalau engkau spesialuntuk kepada-Nya menyembah.(QS. An Nahl 16 : 114)
Sebab itu, hari ini Ibu akan berkongsi dengan para pembaca tiruana. Semoga bermanfaa.
Apakah khasiat Susu Kambing kepada kesihatan kita?
Di bawah ini ialah manfaat yang dipercayai terkandung di dalam susu ini.Baik untuk kesihatan jantung.
Susu kambing ialah sumber magnesium yang baik, mineral bermanfaa untuk jantung. Magnesium memmenolong mengekalkan detak jantung yang teratur dan juga menghalang pembentukan bekuan darah dan meningkatkan tahap kolesterol. Magnesium juga berfungsi dengan vitamin D, yang ialah nutrisi penting lain untuk kesihatan jantung.Susu kambing juga mengandungi lebih banyak asid lemak rantaian sederhana kalau dibandingkan dengan susu lembu.
Asid lemak ini dikenali untuk menurunkan tahap kolesterol dan memmenolong merawat penyakit koronari.
Susu juga boleh meningkatkan tahap kolesterol yang baik, dan ini ialah satu manfaat tambahan kepada jantung.
Terdapat banyak betul jenama susu kambing di pamasukan. Macam mana nak pilih yang terbaik? Bagus baca artikel di bawah.
Bacaan menarikdanunik: Susu Kambing paling popular di Malaysia! lebih 10 jenama yang diyakini ramai.
Sifat anti radang.
Kajian sudah mendedahkan bagaimana susu kambing sanggup dipakai sebagai pelengkap untuk merawat keradangan pada orang. Susu boleh mencetuskan tindak balas imun tiruanla jadi dan adaptif dalam tubuh manusia, dan ini sanggup memmenolong memerangi keradangan.Ciri-ciri anti-radang susu kambing boleh dikaitkan dengan sebatiannya yang disebut oligosakarida, yang boleh memmenolong merawat penyakit usus radang. Oligosakarida ini juga memmenolong mengurangkan keradangan usus, menyerupai kajian Sepanyol yang lain
Sumber kalsium yang baik.
Susu kambing tinggi kalsium, dengan satu cawan yang mengatakan anda 327 miligram mineral.Ini lebih daripada apa yang ditawarkan susu lembu. Menariknya, susu kambing juga kaya dengan vitamin D - satu lagi nutrien yang meningkatkan perembesan kalsium dan baik untuk tulang.
Dalam satu kajian, susu kambing dipakai untuk mencegah osteoporosis pada pesakit dengan arthritis rheumatoid dan akibatnya memuaskan.
Susu kambing juga mengandungi sejenis protein yang dipanggil CSN1S2, yang sudah memperlihatkan kesan anti-osteoporosis.
Susu juga menghalang demineralisasi tulang (melembutkan tulang).
Ia juga meningkatkan perolehan tulang, yang mungkin mengalami gangguan jawaban belum sempurnanya zat besi.
Boleh Meningkatkan Kesihatan Otak
Kajian sudah memperlihatkan kandungan lipid dalam susu kambing boleh mengurangkan tahap keresahan. Susu kambing juga mengandungi asid linoleik yang diketahui menghipnotis perkembangan otak.Mempunyai Khasiat Untuk Kesihatan Rambut
Rambut kita perlu dipelihara pada tahap pH yang seimbang agar abadi sihat. Susu kambing boleh dipakai untuk membilas rambut dan kita boleh melihat sendiri perubahan ketara pada kesihatan rambut.
Kebaikan susu kambing untuk sistem penghadaman kita.
Ada dari kita yang cukup susah minum susu lembu. Bukan lantaran tak mahu. Memang dah cuba.
Tapi tiap kali minum, mesti meragam. Kalau kita ada problem ini, memang wajib cuba susu kambing.
Sebabnya ialah..
cepatdangampang dicerna.
Saiz molekul lemak dalam susu kambing ialah lebih kecil kalau di bandingkan dengan susu lembu.Ini menimbulkan ia lebih simpel dicerna.
Protein dalam susu kambing bertindak lebih lembut daripada susu lembu. Ini akan mengurangkan kerengsaan yang mungkin di alami berbanding susu lembu.
Sesuai untuk individu yang memiliki problem alahan laktosa.
Susu kambing juga lebih rendah kandungan laktosa dan boleh menjadi alternatif untuk sesiapa yang ada alahan laktosa.Susu kambing juga simpel dicerna perut sensitif.
Sejenis distributor metabolik yang bagus.
Susu kambing ialah distributor metabolik yang sangat baik kerana ia meningkatkan penerapan metabolik mineral menyerupai besi, magnesium, kalsium, dan fosforus.Selain itu, ia memiliki beta-casein A2, yang jauh lebih sihat daripada beta-casein A1 yang mengandungi susu lembu. A2 beta-casein dianggap varian beta-casein yang lebih selamat, sementara rakan sejawatan A1nya didapati mencetuskan diabetes jenis 1.
A2 beta-casein dalam susu kambing ialah yang paling menyerupai dengan susu ibu, dan ini, sekali lagi menandakan mengapa ia sangat baik untuk kesihatan manusia.
Menurut kajian, ia juga kurang alergenik kepada bayi selepas tempoh penyusuan.
Susu kambing mungkin juga baik untuk penurunan berat tubuh kerana ia kaya dengan protein dan kalsium (nutrien yang sering dikaitkan dengan penurunan berat tubuh yang sihat).
Ia juga boleh mengatakan rangsangan tenaga dan meningkatkan imuniti.
Manfaat susu kambing untuk ibu mengandung.
Memdiberikan manfaat sepanjang kehamilan
Dipercayai bahawa susu kambing sangat baik diminum perempuan sepanjang kehamilan. Kita perlu pastikan untuk spesialuntuk minum susu yang sudah dipasteur kerana ia lebih selamat untuk ibu dan anak dalam kandungan.Menghalang Anemia
Susu kambing memiliki kandungan zat besi yang lebih tinggi dan ini sangat baik dalam meningkatkan perembesan zat besi.Ini bermakna ia memmenolong mencegah guamia. Sangat penting untuk ibu hamil untuk mengelakkan terkena guamia kerana ia memudaratkan kesihatan 2 nyawa.
Menyeimbangkan pH badan.
Susu kambing memiliki sifat beralkali dan lebih menyerupai dengan pH susu ibu. Ini memmenolong mengimbangi tahap pH badan.Sebelum ini, ibu ada tulis beberapa artikel terkena khasiat susu untuk ibu mengandung. Boleh baca lebih lanjut di bawah.
Akhir Kata, Secara Keseluruhannya Lebih Baik Daripada Susu Lembu
Seperti yang Ibu kongsikan sebelum ini, susu kambing jauh lebih baik daripada susu lembu untuk sistem pencernaan kita.Oleh itu, ia ialah satu pilihan yang bagus untuk sesiapa yang mengalami problem penghadaman. Selain itu, kerana ia diterima dengan baik oleh individu yang alah laktosa, dan tidak mengakibatkan keradangan.
Kandungan protein A2 beta-casein dalam susu kambing, jauh lebih baik dan lebih selamat daripada A1 beta-casein di dalam susu lembu. Susu kambing juga menghalang tindak balas alahan dan juga mesra alam.
Bacaan menarikdanunik: Susu Kambing memang banyak khasiatnya, ini pilihan jenama terbaik yang di jual di kedai.