6 Makanan Berguna Untuk Ibu Mengandung & Bayi Sihat Bersama





6 Makanan Berkhasiat untuk Ibu Mengandung Makan sepanjang 9 bulan hamil

Assalamualaikum Wrmbth, Memang penting untuk mengekalkan diet yang sihat semasa mengandung ialah sangat penting.



Pada masa ini, tubuh kita memerlukan nutrien tambahan, vitamin dan mineral. Penting untuk ambil makanan bermanfaa untuk ibu mengandung.
.
Malah, kita mungkin memerlukan 350-500 kalori tambahan setiap hari semasa trimester ke-2 dan ke-3.
.
Diet yang tidak memiliki nutrien penting boleh menjejaskan perkembangan bayi.
.
 Makanan Berkhasiat untuk Ibu Mengandung Makan sepanjang  6 Makanan Berkhasiat Untuk Ibu Mengandung & Bayi Sihat Bersama
Tabiat makan yang jelek dan berat tubuh yang berlebihan juga boleh meningkatkan risiko penyakit kencing manis semasa mengandung, dan kehamilan atau kelahiran komplikasi.
.
Secara ringkasnya, menentukan masakan sihat dan bermanfaa akan memmenolong memastikan kesihatan anda dan bayi anda.
.
Ia juga akan menimbulkan ia lebih simpel untuk menurunkan berat tubuh kehamilan selepas anda melahirkan.
.
Berikut ialah 6 masakan yang sangat bermanfaa untuk dimakan semasa mengandung.
.

6 Senarai Makanan terbaik untuk ibu hamil





1. Produk tenusu

Semasa mengandung, anda perlu mengambil protein dan kalsium tambahan untuk memenuhi keperluan janin yang semakin meningkat.

Produk tenusu mengandungi dua jenis protein berkualiti tinggi: kasein dan whey. 
.
Susu ialah sumber masakan kalsium yang terbaik, dan menyediakan jumlah fosforus, pelbagai B-vitamin, magnesium dan zink.

Yogurt, terutama yoghurt greek, sangat bermanfaa bagi perempuan hamil.

Ia mengandungi lebih banyak kalsium daripada produk tenusu lain. 
.
Beberapa jenis yogurt juga mengandungi bakteria probiotik, yang menyokong kesihatan pencernaan.

Orang yang mengalami laktose intolerant juga boleh makan yogurt tanpa tanda-tanda biasa, terutamanya yogurt probiotik.

Mengambil embel-embel probiotik semasa hamil boleh mengurangkan risiko komplikasi ibarat preeklampsia, diabetes gestasi, jangkitan vagina ibarat keputihan semasa mengandung 
.
Dan alahan saat mengandung yang mengakibatkan kita lesu dan loya semasa hamil. Sampai apa yang dimakan tiruana keluar tiruanla
.

2. Ubi Keledek

Kentang manis sangat kaya dengan beta-karoten, sebatian tumbuhan yang akan diubah menjadi vitamin A dalam tubuh.

Vitamin A ialah penting untuk pertumbuhan, serta untuk pembezaan kebanyakan sel dan tisu. Ia sangat penting untuk perkembangan janin yang sihat.

Wanita hamil biasanya dinasihatkan untuk meningkatkan pengambilan vitamin A mereka dengan 10-40%.

Walau bagaimanapun, mereka juga dinasihatkan untuk mengelakkan sumber vitamin A berasaskan haiwan yang sangat tinggi, yang boleh mengakibatkan ketoksikan apabila dimakan lebihan.

Oleh itu, beta-karoten ialah sumber vitamin A yang sangat penting untuk perempuan hamil kerana ia dari sumber tumbuhan.

Kentang manis ialah sumber beta-karoten yang sangat baik. 

Tambahan pula, ubi keledek mengandungi serat, yang boleh meningkatkan rasa kenyang lebih lama, mengurangkan kenaikan mendadak gula darah dan memperbaiki kesihatan dan mobilisasi pencernaan.
.

3. Telur ayam

Telur ialah masakan kesihatan yang paling baik, kerana ia mengandungi sedikit hampir setiap nutrien yang anda perlukan.
.
Sebiji Telur besar mengandungi 77 kalori, serta protein dan lemak yang berkualiti tinggi. 
.
Ia juga mengandungi banyak vitamin dan mineral.
.
Telur ialah sumber besar choline. 
.
Choline ialah penting untuk banyak proses dalam badan, termasuk perkembangan otak dan kesihatan.
.
Pengambilan choline yang tidak mencukupi semasa kehamilan boleh meningkatkan risiko keanehan tiub neural dan mungkin membawa kepada penurunan fungsi otak.
.
Satu telur keseluruhan mengandungi kira-kira 113 mg choline, iaitu kira-kira 25% daripada pengambilan harian yang disyorkan untuk perempuan hamil (450 mg).
.

4. Daging tanpa lemak

Daging lembu, dan ayam ialah sumber protein yang berkualiti tinggi.

Selain itu, daging lembu juga kaya dengan besi, choline dan lain-lain vitamin  B tiruananya diharapkan dalam jumlah yang lebih tinggi semasa kehamilan.

Zat besi ialah mineral penting yang dipakai oleh sel darah merah sebagai sebahagian daripada hemoglobin. 
.
Ia penting untuk memberikan oksigen kepada tiruana sel dalam badan.

Wanita hamil memerlukan lebih banyak zat besi, kerana jumlah darah mereka meningkat. 
.
Zat besi amat penting semasa trimester ketiga.

Tahap zat besi yang rendah semasa pertama & pertengahan kehamilan boleh mengakibatkan guamia iaitu belum sempurnanya zat besi fokus, yang memalsukan risiko kelahiran pramatang dan berat bayi dilahirkan rendah.

Memang sukar untuk mencukupkan keperluan zat besi dari pemakanan harian sahaja, terutama sekali kerana banyak perempuan hamil tak suka makan daging.

Dan juga kerana morning sickness / alahan mengandung yang menciptakankan tubuh memuntahkan tiruanla apa yang di makan

Walau bagaimanapun, bagi ibu yang suka makan daging, makan daging merah dengan kerap boleh memmenolong meningkatkan jumlah besi yang diperoleh daripada diet.

Makan masakan yang kaya dengan vitamin C, ibarat limau atau lada, juga boleh memmenolong meningkatkan perembesan zat besi daripada makanan.
.
Jadi nampaknya, sedap masak daging dengan lauk pedas pedas

Hehe

Orang melaka dan negeri sembilan tak ada problem kan. Kaki makan pedas
.

5. Air

Semasa kehamilan, jumlah darah meningkat sehingga 1.5 liter. Oleh itu, penting untuk awet terhidrat dengan betul.

Janin akan menerima segala yang diharapkan dari tubuh ibunya.

.
Tetapi jika kita tidak mengambil air yang mencukupi, tubuh akan belum sempurnanya air alasannya ialah bayi menerima air yang mencukupi.

Macam mana nak tahu kita belum sempurnanya air

.
Atau mengalami dehidrasi?
.
Tanda tanda kehilangan cairan tubuh ialah
sakit kepala, kebimbangan, keletihan, mood jelek dan memori yang berkurangan.

Tambahan lagi, peningkatan pengambilan air boleh memmenolong melegakan sembelit dan mengurangkan risiko jangkitan jalan masuk kencing, yang biasa semasa kehamilan.


Garis panduan umum mencadangkan minum kira-kira 2 liter air setiap hari, tetapi jumlah yang anda perlukan sangat berbeza oleh individu.


Jika kita hamil, anda perlu minum kira-kira 1-2 liter setiap hari. 

.
Perlu diingat bahawa anda juga menerima air dari masakan dan minuman lain, ibarat buah, sayuran, kopi dan teh.
.
Minum air tiap kali kita haus, dan minum sehingga anda hilang dahaga.
.

6. Makanan berasaskan bijirin

Makanlah masakan dari bijirin kerana ia boleh memmenolong memenuhi keperluan kalori yang meningkat dengan kehamilan.
.
Terutama semasa mengandung trimester kedua dan ketiga.
.
Jika di bandingkan dengan bijirin halus, bijirin penuh dengan serat, vitamin dan sebatian tumbuhan.
.
Oat dan quinoa juga mengandungi jumlah protein yang cukup, yang penting semasa kehamilan.
.
Selain itu, bijirin secara keseluruhannya kaya dengan B-vitamin, serat dan magnesium. 
.
Ketiruana ini sering belum sempurnanya dalam diet perempuan hamil.
.
Semua 6 barang ini boleh dikatakan ada dalam dapur rumah kita.
.
Jadi simpel untuk kita makan semasa mengandung
.
Nak beli di kedai pun senang
.
Tak perlu hingga masuk dalam hypermarket & gedung masakan import.
.
Sebenarnya ada banyak lagi masakan yang cantik di luar sana
.
Tapi lepas mama fikirkan, ada antara barang ni yang susah nak dicari di Malaysia.
.

Rujukan



  1. healthline.com : 13 Makanan untuk ibu mengandung
  2. 12 makanan superfood untuk ibu mengandung
  3. Teknik atasi alahan mengandung

.
Sampai jumpa lagi
close